Effect van scheiding op kinderen. Wat kun je doen?

Wat is het effect van de scheiding op kinderen? Als kindercoach krijg ik veel kinderen in mijn praktijk die last hebben van de scheiding van hun ouders. Als ouders scheiden heeft dit een grote impact op heel het gezin. Voor ouders is dit moeilijk maar ook zeker kinderen kunnen hier last van ervaren.

Gemiddeld raken er zo’n 71.000 kinderen per jaar betrokken bij een echtscheiding van hun ouders. Het is een thema dat veel voorkomt, ieder kind kent wel een ander kind waarvan de ouders zijn gescheiden. Dit zorgt ervoor dat de kinderen lotgenoten kunnen vinden. Maar ondanks dat het zo vaak voorkomt, blijven de gevolgen voor kinderen groot.

Emoties bij scheiding

Als ouders scheiden verandert het leven van een kind enorm. De leeftijd van het kind waarop ouders scheiden maakt in dit geval niet veel uit. Emoties als boos, verdrietig en bang komen veel voor in deze situatie.
Het veilige, warme nest van het kind valt uiteen. Kinderen kunnen zich in de steek gelaten voelen of afgewezen. Het is niet gek als een kind even terugvalt in de ontwikkeling. Het afscheid nemen op school, het naar bed brengen of in de broek plassen kan ineens weer moeilijk zijn en terugkomen. Sommige kinderen kunnen nog moeilijk woorden geven aan hun emoties en gevoelens dus uiten ze dit vaak in hun gedrag. Het leven van het kind is even uit balans, het wankelt.

Het is belangrijk als ouders om gehoor te geven aan deze emoties en signalen. Praat er over met je kind, maak het bespreekbaar. Vertel je kind de reden waarom jullie als ouders uit elkaar gaan, wees eerlijk tegenover je kind. Kinderen zijn enorm gevoelig voor spanningen en conflicten. Ruzie’s tussen ouders kunnen zelfs traumatisch zijn voor een kind.

Wees je als ouder bewust van deze ruzies en hoe je nog met elkaar om gaat. Hoe boos je wellicht ook op elkaar bent probeer er samen voor je kind te zijn en open over de opvoeding te blijven praten. Het is voor je kind al moeilijk genoeg.

Boeken over scheiding

Er zijn verschillende (prenten)boeken die kunnen helpen bij het praten over de scheiding met je kind.
Op de afbeelding hieronder zie je een aantal voorbeelden. Een paar licht ik uit.

❁ Scheidingklets door Michal Jansen – Dit is een invulboek voor kinderen van gescheiden ouders. Het helpt ouders het gesprek met hun kind aan te gaan en kinderen hun gevoelens onder woorden te brengen. Een mooi boek om samen met je kinderen te lezen en te maken. Als kindercoach raad ik dit boek vaak aan bij ouders.

❁ Aan alle gescheiden ouders door Marsha Pinedo en Petra Vollinga – In dit boek zijn kinderen aan het woord over wat zij meemaken, voelen en denken wanneer hun ouders scheiden. Marsha Pinedo is de oprichtster van Vila Pinedo. Een community voor kinderen met gescheiden ouders die gekoppeld kunnen worden aan een buddy die ervaringsdeskundige is. Zeker voor pubers een mooie manier om met de scheiding van je ouders om te leren gaan.

Wat doe ik als kindercoach met kinderen van gescheiden ouders?

In mijn praktijk ga ik met kinderen aan de slag die moeite hebben met de scheiding van hun ouders. Ik leer ze hoe ze woorden kunnen geven aan hun gevoelens, hun behoeftes kunnen uitspreken maar ook praktische zaken als, wat moet ik meenemen naar papa of wat moet ik doen als ik papa mis als ik bij mama ben. Door hier samen met de kinderen over te praten leren ze er mee om gaan. Ik kan het niet voor ze oplossen maar ik kan het ze, hopelijk, wel een stukje makkelijker maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *